Welke vouwfiets kiezen?

Vouwfietsen zijn er in vele soorten, maten, kleuren en merken. De juiste keuze maken kan daarom moeilijk zijn. Het is daarbij belangrijk om je wensen goed op een rijtje te hebben. Zie je door de bomen het bos niet meer? Aan de hand van onderstaande afwegingen kun je een selectie maken en uiteindelijk bij je ideale vouwfiets uitkomen.

Soorten vouwfietsen

Vouwfietsen zijn er in diverse varianten, elk geschikt voor verschillende behoeften. Hier zijn de vier belangrijkste typen:

Compacte vouwfiets

 • Kleine wielen
 • Eenvoudig inklapsysteem
 • Ideaal voor frequent reizen in het openbaar vervoer

Vouwbare stadsfiets

 • Grotere wielen
 • Iets minder compact
 • Comfortabeler rijcomfort
 • Geschikt voor langere afstanden en minder reizen

Goedkope vouwfiets

 • Vaak mindere kwaliteit
 • Tijdelijke optie

Speciale vouwfiets

 • Bijvoorbeeld mountainbike of racefiets
 • Inklapbaar voor extra mobiliteit

Door je specifieke behoeften te identificeren, kun je gerichter op zoek gaan naar jouw ideale vouwfiets.

vouwfiets kiezen

Praktische overwegingen

Een vouwfiets moet praktisch zijn. Het is een vervoersmiddel dat je met regelmaat test op haar gemakken en een onhandige vouwfiets zorgt vanaf het eerste gebruik voor irritaties. Let daarom bij de aanschaf op de volgende punten:

Fietsstuur: er zijn verschillende soorten fietssturen. Met een sportief stuur kun je sneller fietsen, maar zit je minder comfortabel en heb je minder overzicht in de stad. Het M-stuur is voor een stadsfiets een betere keuze. Op de Nederlandse markt is deze er ook in het iets hogere H-model, deze is meer geschikt wanneer je erg lang bent.

Gewicht: moet je de fiets veel meedragen? Zorg er dan voor dat je een lichte fiets kiest, dit voorkomt veel ongemakkelijk sjouwen.

Comfort: een goed zadel, een stevig frame, grote wielen en een hoog stuur zorgen voor een comfortabele vouwfiets. Je levert hiermee echter wel weer in op bijvoorbeeld gewicht en je betaalt vaak meer.

Versnellingen: de meeste vouwfietsen hebben kleine wielen, versnellingen kunnen dan een uitkomst bieden om met tegenwind of een heuvelig wegdek toch snel vooruit te komen.

Inklapbaarheid: een fiets met veel inklapmogelijkheden is vaak minder comfortabel. Lees online de ervaringen van mensen met diverse typen inklapsystemen en probeer het zelf van tevoren uit in de winkel.

Wielen: er zijn veel vouwfietsen met kleine wielen, maar ook met grotere wielen. Een fiets met kleine wielen neem je natuurlijk makkelijker mee, maar een fiets met grote wielen fietst stabieler. Natuurlijk geldt hierbij dat iedere situatie anders is. Voor sommige mensen is comfort belangrijker, terwijl voor andere mensen het gewicht centraal staat. Maak hierbij je eigen afwegingen en denk hier voor de koop ook goed over na.

Prijs

Vouwfietsen variëren sterk in prijs. Bedenk wat voor jou belangrijk is en investeer daarin. Over het algemeen geldt: hoe meer je uitgeeft, hoe beter de vouwfiets.

Uiterlijk

Naast praktische overwegingen kan het uiterlijk van de fiets ook van belang zijn. Nadat je fietsen hebt geselecteerd die aan al je criteria voldoen, kun je de definitieve keuze maken op basis van het design, de kleur, het frame en eventuele accessoires.

Gratis proefrit

Wil je graag een gratis proefrit maken met een elektrische vouwfiets? Dat kan! Bij ECO Traveller Company vind je de beste vouwfietsen. Het is belangrijk om zelf de fiets even aan te voelen en zo de juiste keuze te maken. De elektrische vouwfietsen die wij aanbieden vind je bij verschillende dealers. Bekijk dus snel of er een winkel bij jou in de buurt is, zodat je snel een proefrit kan inplannen. Heb je nog meer vragen over elektrische vouwfietsen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag!

Recente blogs

Vouwfietsen in het openbaar vervoer

Lees blog

Geschiedenis van de vouwfiets

Lees blog