Vouwfiets kopen waar op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets? Elektrische vouwfietsen zie je al vaker terug op fietspaden. Dat is niet zo gek, want met een elektrische vouwfiets kun je gemakkelijk grote afstanden afleggen zonder dat je veel energie verbruikt. Daarnaast is de elektrische vouwfiets makkelijk mee te nemen. Daarom zijn deze fietsen ook heel populair voor mensen die een fiets nodig hebben voor vakantie. Bij het kopen van een vouwfiets zijn er een aantal belangrijke dingen in het selectieproces. Wij vertellen je waar je op moet letten, zodat je zorgeloos kunt rijden.

Waar ga je de elektrische vouwfiets voor gebruiken?

Het is belangrijk dat je je afvraagt waar je de vouwfiets voor wilt gebruiken en wat precies het doel is. Wil je de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer, recreatieve doelen of wil je hem gebruiken om mee te nemen op een boot of op vakantie. Het is belangrijk om deze vraag te beantwoorden.

Het gewicht van de vouwfiets

Doordat de elektrische vouwfiets een compact formaat heeft, neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe. Als je vaak je fiets meeneemt in de trein, is het gewicht een belangrijke overweging. Als je je fiets vaak moet tillen, wil je dat de elektrische vouwfiets zo licht mogelijk is. Elektrische vouwfietsen zijn doorgaans zwaarder dan gewone vouwfietsen. Dit komt door de motor en accu die extra gewicht meebrengen. Normale vouwfietsen wegen doorgaans tussen de 9 en 17 kg. Elektrische vouwfietsen wegen rond de 15-25 kg. Tijdens het fietsen merk je het verschil niet direct tussen een zware of lichte fiets. Gewicht heeft niets te maken met rijcomfort. Gewicht is alleen van belang wanneer je de fiets optilt. Als je een elektrische vouwfiets niet veel hoeft te dragen, is het gewicht niet zo belangrijk. Maar juist een vouwfiets koop je om wel te kunnen dragen.

elektrische vouwfiets

 

Opvouwgemak

Een vouwfiets moet gemakkelijk in- en uit te klappen zijn voor verschillende doeleinden. Bij het gebruik van een vouwfiets in de trein is het zeker handig als je de fiets gemakkelijk kunt opvouwen. De trein wacht namelijk niet. Daarom is gemak enorm belangrijk.

De motor

De elektrische motor van elektrische fietsen kan op verschillende plekken worden gemonteerd. De positie van de motor is belangrijk voor het rijcomfort van de fiets. De motor kan in 3 verschillende plekken worden gemonteerd; voorwiel, achterwiel of in het midden van het frame. Hieronder leggen we de positie van elke motor uit.

Voorwielmotor

Elektrische Vouwfietsen met voorwielmotoren zijn de enige modellen die vooruit kunnen zonder te trappen. Het duurt vaak even iets langer voordat je aan een voorwielmotor gewend bent. Een vouwfiets met voorwielmotor is vaak wel heel compact op te vouwen.

Middenmotor

Elektrische vouwfietsen met middenmotor zijn populair. Dit komt vooral omdat het rijden heel natuurlijk aanvoelt. De energie van de motor gaat rechtstreeks naar de trapas. Het is precies hetzelfde gevoel wanneer je op een normale fiets rijdt. Je hebt dus niet het gevoel dat er aan je wordt getrokken of geduwd. Fietsen voelt ook natuurlijk aan, omdat de trapondersteuning zich aanpast aan hoe snel je trapt. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je voelt. Nog een voordeel van een middenmotor is dat het gewicht van de motor in het midden en laag op de fiets zit. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld. Dit zorgt voor veel stevigheid en stabiliteit tijdens het fietsen.

Achterwielmotor

De achterwielmotor bevind zich op de achternaaf en drijft het achterwiel aan. Elektrische vouwfietsen met achterwielmotoren hebben over het algemeen meer versnellingen dan vouwfietsen met voorwielmotor of middenmotoren. Een elektrische fiets met achterwielmotor rijdt erg stil en natuurlijk. Een nadeel van de achterwielmotor is dat als de achterwielband lek is, je deze niet zelf kunt vervangen. Dit komt omdat de ondersteuning opnieuw moet worden uitgelijnd. Dus als je een lekke band hebt, moet je langs een fietsenmaker.

elektrische vouwfiets kopen

Rijcomfort

Rijcomfort is vooral belangrijk al je de fiets recreatief wilt gebruiken. Het rijcomfort van een fiets wordt grotendeels bepaald door de maat van de wielen en de remmen.

Wielmaat

Wielmaat speelt een belangrijke rol bij het rijcomfort. Hoe groter de maat, hoe comfortabeler het is om te rijden. Vouwfietswielen zijn meestal kleiner dan gewone fietsen. De wielmaat van een elektrische vouwfiets is meestal 20 inch. De wielmaat van een gewone fiets is meestal 28 inch. De reden dat vouwfietsen kleinere wielen hebben, is dat je de fiets gemakkelijk mee kunt nemen.

Remmen

Het remsysteem van de elektrische vouwfiets is ook heel belangrijk. Met een elektrische vouwfiets rijd je gemakkelijk tot 25 km/u. De fiets moet goede remmen hebben. Elektrische vouwfietsen hebben meestal schijfremmen of hydraulische remmen. Bij schijfremmen oefenen de remblokken druk uit op de metalen schijf van het wiel. De fiets remt door de gecreëerde weerstand. Het voordeel van schijfremmen is dat ze een korte remweg hebben in elke weersomstandigheid. Ook als het nat is sta je snel stil. Een nadeel is dat ze gevoelig zijn voor het weer en dat ze sneller roesten. Hydraulische remmen werken onder oliedruk. Met hydraulische remmen kun je heel stevig en goed remmen. Hydraulische remmen hebben minder onderhoud nodig dan schijfremmen omdat dit onderdeel is afgedicht. Remblokken moeten wel af en toe worden vervangen.

Actieradius en accu

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische vouwfiets. Deze bepaalt de actieradius. Dit is de afstand die je af kunt leggen met trapondersteuning. Het is belangrijk om een elektrische vouwfiets te kiezen met de juiste accu voor jouw behoeften. Ben je van plan om korte afstanden te rijden? Dan kun je kiezen voor een vouwfiets met een kleinere actieradius. Elektrische vouwfietsen hebben een actieradius van 30 tot 80 kilometer. Houd er rekening mee dat de weersomstandigheden van invloed zijn op het bereik. Met tegenwind moet de accu bijvoorbeeld meer vermogen leveren, waardoor de actieradius kleiner wordt. Daarnaast ligt het ook aan de bandenspanning, temperatuur en je gewicht.

Budget

Als laatste is het budget natuurlijk ook belangrijk. De prijs van een elektrische vouwfiets ligt rond de €900 en €3500 euro. Vergeet niet dat goedkoop vaak duurkoop is. Van een model voor €900 mag je niet de beste kwaliteit verwachten. Elektrische vouwfietsen boven de €2000 zijn vaak van de beste kwaliteit.

Gratis proefrit

Wil je graag een gratis proefrit maken? Dat kan! Het is belangrijk om zelf de fiets even aan te voelen en zo de juiste keuze te maken. De elektrische vouwfietsen die wij aanbieden vind je bij verschillende dealers. Bekijk dus snel of er een winkel bij jou in de buurt is, zodat je snel een proefrit kan inplannen. Heb je nog meer vragen over elektrische vouwfietsen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons op nemen, we helpen je graag!

Recente blogs

Vouwfietsen in het openbaar vervoer

Lees blog

Welke vouwfiets kiezen?

Lees blog